مقایسه تلویزیونهای LED و OLED
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و هوشمند شدن تلویزیونها، این رسانه به صدر محبوبیت خود بین کاربران بازگشته است. در حال حاضر با کمک هوش مصنوعی دامنه اختیارات شما گستردهتر شده و امکانات تلویزیونهای نسل جدید خیلی کاملتر و بزرگتر شده است مانند وبگردی، اشتراکگذاری فیلم و عکس و مطالب، امکان بازی، پاسخگویی تلویزیون به فرامین صوتی و حرکتی و.... پس اگر قبل از خرید تلویزیون مد نظرتان کمی تحقیق و مطالعه کنید قطعاً انتخاب خیلی بهتری خواهید داشت. به عنوان مثال مقایسه تلویزیون LED و OLED یکی از مواردی ست که باید قبل از خرید در مورد آن کمی بدانید مخصوصاً اگر ادن ریزبینی هستید و به تمام نکات دقت میکنید.
تلویزیون OLED بهتر است یا LED؟ کدام مناسبتر است؟ تفاوت تلویزیون LED و OLED در چیست؟ چه نکاتی در مورد پنل هنگام خرید تلویزیون باید بدانیم؟ با ما همراه باشید تا پاسخ این سؤالهایتان را بدهیم و انتخاب بهتری در خرید تلویزیون مد نظرتان داشته باشید.
معرفی فناوری LED
در واقع LED مخفف light emitting diode است. تلویزیونهای ال ای دی از پنل ال سی دی اما با نور پس زمینه الای دی استفاده میکنند. در تکنولوژی الای دی دیودها در پشت تلویزیون قرار گرفته و نور مورد نیاز صفحه را تأمین میکنند. همانطور که متوجه شدید تفاوت دو پنلایای دی و ال سی دی در نحوه تأمین نور مورد نیازشان است. در نسل جدید تلویزیونهای LED از یک فیلتر نوری سریع و بسیار سبک استفاده میکنند که این فیلتر سبب میشود تا طیف گستردهای از رنگ تولید شود.
تکنولوژی LED نسل جدید فناوری LCD ست با این تفاوت که از نور پسزمینه به جای فناوری CCFL بهره میبرد. در واقع نام اصلی این تلویزیونها LED-LCD ست اما به مرور به تلویزیونهای ال ای دی شناخته شدند. این فناوری به دلیل کیفیت و قیمت مناسب با سرعت بالایی بین مردم محبوب شد. اکثر تلویزیونهای دوو مانند کدمدل DSL-50S7200EUM دارای فناوری LED هستند. برای مشاهده قیمت تلویزیون دوو به فروشگاه آنلاین لوازم خانگی مهسنتر مراجعه کنید.
انواع پنل تلویزیونهای LED
پنل IPS: زاویه دید مناسبتری دارند و توسط ال جی تولید شدهاند. کنتراست کمتر از دیگر ویژگیهای این پنل میباشد.
پنل VA: این پنل کنتراست بالاتر و کیفیت بسیار بهتری دارد و در اکثر تلویزیونها ازاین پنل استفاده میشود.
تکنولوژی OLED
OLED در واقع مخفف دیود ساطع کننده نور ارگانیک یا Organic Light-Emitting Diode است. این فناوری از همه نظرها از فناوریهای مشابهاش کاملتر و پیشرفتهتر است. به عنوان مثال تلویزیون OLED خصوصاً در تولید رنگ مشکی از تمام رقیبانش پیشی گرفته است چون در تلویزیونهای OLED برای نمایش رنگ مشکی، پیکسلها به صورت خاموش قرار میگیرند و این باعث شده تا عمق بینهایتی در رنگ مشکی داشته باشیم.
در تلویزیونهای OLED هر پیکسل به صورت کاملاً مجزا تولید نور میکند در حالی که در فناوری LED نیاز به یک نور پس زمینه خواهیم داشت. به صورت کلی فناوری OLED پیشرفتهترین و گرانترین فناوری به کار رفته درتلویزیونهای نسل جدید است. کنتراست عالی، دقت رنگ و شارپنس بالا از ویژگیهای بارز فناوری OLED میباشد. تنها مشکلی که در فناوری OLED وجود دارد حالت Burn-in ( سایه انداختن نمایشگر به این منظور که بعد از تعویض کانال، همچنان محتوای کانال قبل را مشاهده میکنید) در بخشهایی از تلویزیون پس از استفادهی زیاد بود که در نسلهای جدید این مشکل حل شده است.
مزایای تلویزیونهای دارای فناوری OLED
- وضوح بالا: تلویزیون OLED به کنتراست بالا و وضوح تصاویرش معروف است و همانطور که گفته شد این تکنولوژی در بین رقبایش حرف اول را میزند.
- تصاویر سه بعدی: امکان ایجاد تصاویر سه بعدی یک آپشن خوب و جذاب برای تلویزیون به شمار میرود و این آپش در تلویزیونهای OLED به کار رفته است که بسیار مورد توجه نیز قرار گرفته است.
- تصاویر تیره: این تلویزیونها به دلیل تکنولوژی به خصوص خود توانایی نمایش رنگهای تیره با عمق بالا را دارند که در این مورد نیز حرف اول را در بین رقبایش میزند.
- صفحه منحنی: پنل OLED به دلیل داشتن انعطاف پذیری بسیار بالا، امکان ساخت صفحههای منحنی را نیز دارند که بسیار پرطرفدار نیز میباشد.
- صفحه نمایش باریک: این تلویزیونها معمولا صفحههای بسیار باریک و با ضخامت کم دارند که در زیبایی و ظرافت این تلویزیونها تاثیر به سزایی دارد.
- وزن پایین: این تلویزیونها به دلیل حذف وزن ناشی از لامپهای فلورسنت و LED و استفاده از نور پیکسلها، دارای ضخامت کمتر و وزن سبکتر هستند.
معایب تلویزیونهای دارای فناوری OLED
- قیمت بالا: یکی از معایب این فناوری، هزینهی بالای تولید آن به دلیل قابلیتهای خاص خودش است. این مورد سبب شده تا بسیاری از شرکتها از این فناوری در تولیدات خودشان و یا حداقل در همهی تولیدات خودشان استفاده نکنند.
- روشنایی کم: برعکس رنگ تیره که با عمق بی نهایتی نمایش میدهد، در نمایش رنگهای روشن نسبت به مابقی رقیبانش عملکرد ضعیفتری دارد.
- عدم تولید در سایز کوچک: یکی از معایب این فناوری این است که در سایزهای کمتر از 55 اینچ تولید نمیشود.
- تفاوت در رنگهای تولید شده: رنگها در این تکنولوژی، کالیبره نبوده و این سبب شده تا دقت رنگ OLED های مختلف با هم فرق داشته باشد.
مقایسهی تفاوت تلویزیون LED و OLED از نظر زاویهی دید
همانطور که گفته شد در پنلهای OLED پیکسلها به صورت جداگانه فعالیت دارند که نتیجهی جذابی در پی دارد و آن این است که حتی وقتی که از کنارهها به تلویزیونها نگاه میکنید هم هیچ گونه کاهش کیفیتی را شاهد نخواهید بود. البته نوع پنل نیز در این میزان کیفیت دخیل است به عنوان مثال در پنلهای IPS زاویه دید گستردهتری نسبت به VA شاهد خواهید بود. در پنلهای VA هنگام نگاه به صفحه از بغل، متوجه تیرهتر شدن صفحه نسبت به دید از روبه رو خواهید بود و کیفیت کمی کاهش پیدا میکند اما همانطور که گفته شد اکثر شرکتها از پنل VA به دلیل کنتراست بالاتر استفاده میکنند.
از نظر میزان روشنایی تلویزیون OLED بهتر است یا LED
اگر بخواهیم این دو پنل را از نظر روشنایی مقایسه کنیم پنل تلویزیونهای LED و QLED از OLED بیشتر است و میتواند در مواقع نیاز نور بیشتری تولید کند که البته این حجم از روشنایی به صورت یکسان پخش نخواهد شد و بیشتر برای نقاط روشنتر به کار میگیرد. البته اینم باید بدانید که در حالت کلی این موضوع خیلی به شرکت سازنده تلویزیون بستگی دارد و از این نظر تلویزیون دوو با قطعات اصل کره انتخاب مناسبی میباشد. نکته جالبی که باید بدانید این است که تلویزیونهای OLED در اتاق تاریک عملکرد بهتری دارند ولی تلویزیونهای LED در محیطهای روشن کیفیت بهتری از خود نشان میدهند.
موشن بلور(سرعت تغییر تصویر) در تلویزیون OLED بهتر است یا LED
در تلویزیونها به تایمی که طول میکشد تا از نمایش یک رنگ به سراغ نمایش رنگ دیگر برود Response time گفته میشود و هر چقدر این مدت زمان کمتر باشد شما شاهد تارشدگی کمتری خواهید بود و شما شاهد روان بودن بیشتر تصاویر خواهید بود که برندهی این بخش هم تلویزیونهای OLED خواهند بود بعد از آن در رتبهی دوم تلویزیونهای QLED و رتبهی سوم هم متعلق به تلویزیونهای LED ست که به نسبت دو پنل دیگر موفقیت کمتری در این بخش بدست آورده است.
مقایسه تلویزیونهای LED و OLED از نظر گستردگی و حجم رنگ
یک نمایشگر مناسب باید بتواند بیشتر از ۹۰ درصد فضای رنگی پایهای (sRGB) را پشتیبانی کند. در حالت کلی تشخیص موضوع بر اساس نوع پنل دشوار است و مرتبط با شرکت سازنده است. اما اکثر تلویزیونهای OLED که برند خوبی هم داشته باشند حدود ۹۸% از DCI-P۳ پوشش میدهد.
مقایسه تلویزیون LED و OLED از نظر قیمت و قدرت خرید
اکثر تلویزیونهای موجود در بازار دارای پنل LED هستند و این یکی از دلایل قیمت مناسبتر آن به نسبت مابقی پنلها میباشد. پس اگر به دنبال قیمت مناسب هستید تلویزیونهای LED گزینه بسیار مناسبی ست. بعد از آن پنلهای QLED رتبهی دوم را از آن خود کردهاند و سپس پنل OLED که هم گرانترین در عین حال با کیفیتترین پنل تلویزیون است.
سایر تفاوت تلویزیونهای LED و OLED
- کیفیت تصویر در تلویزیونهای LED متنوع است و ممکن است HD،4K و یا FULL HD باشد ولی در تلویزیونهای OLED تصاویر با کیفیت 4K میباشد.
- مصرف برق در تلویزیونهای OLED کمتر است به دلیل اینکه فقط تعدادی از پیکسلها که نیاز هستند روشن میشوند و مابقی خاموشند.
- در تلویزیونهای OLED تضاد رنگ بهتر مشخص است چون از فناوری HDR استفاده میشود و در کل باعث ایجاد تصاویر سه بعدی میشود.پ
- در تلویزیونهای LED امکان تشخیص 16 میلیون رنگ وجود دارد در حالی که در تلویزیونهای OLED این عدد به یک میلیارد میرسد.
سخن پایانی
انتخاب نوع تلویزیون در نهایت به اولویتهای مختص خودتان مثل متراژ منزل، هزینه ای که در نظر گرفتهاید و ... باز میگردد اما ما در این بخش سعی داشتیم که اطلاعاتی در خصوص تفاوتهای تلویزیون LED و OLED به شما ارائه بدهیم تا انتخاب بهتری داشته باشید.
شما میتوانید برای اطلاعات بیشتر، مشاهده قیمت تلویزیونها و خرید مابقی محصولات دوو به فروشگاه اینترنتی مهسنتر مراجعه نمایید.